【仲裁普法】仲裁庭的组成(第六期)
发布时间:2020-10-02 11:24:55

一、仲裁庭

仲裁庭是指当事人选定或者仲裁委员会主任指定的仲裁员所组成的,对当事人提请仲裁的争议案件按照仲裁程序进行审理并做出仲裁裁决的仲裁组织。根据仲裁法的规定,仲裁庭可以由三名仲裁员或者一名仲裁员组成。由三名仲裁员组成的,设首席仲裁员。

二、仲裁庭的组成方式

仲裁庭的组成方式分为合议制仲裁庭和独任仲裁庭。双方当事人对仲裁庭组成方式无法或很难达成一致的,根据仲裁法的规定,由仲裁委员会主任行使权力,指定仲裁庭组成形式。

(一)合议制仲裁庭

当事人约定由三名仲裁员组成仲裁庭的,应各自选定或者各自委托仲裁委员会主任指定一名仲裁员,这样就产生了两名仲裁员;同时,双方当事人应共同选定或者共同委托仲裁委员会主任指定第三名仲裁员,担任首席仲裁员。

(二)独任仲裁庭

当事人约定由一名仲裁员成立仲裁庭的,应当由当事人共同选定或者共同委托仲裁委员会主任指定一名仲裁员,担任独任仲裁员。

三、选定仲裁员

选定仲裁员是当事人的权利,当事人应当自收到受理通知等仲裁法律文书后,在仲裁规则规定的期限内选定仲裁员或委托仲裁委员会主任指定仲裁员。当事人在规定期限内未选定仲裁员或委托仲裁委员会主任指定仲裁员,则仲裁委员会主任可以行使职权指定仲裁员。

组成仲裁庭的仲裁员应在本会仲裁员名册中选定或指定。

四、组庭通知

根据仲裁法规定,仲裁庭组成后,仲裁委员会应在仲裁规则规定的期限内将组庭通知书发送双方当事人。

沧州仲裁委员会版权所有 冀ICP备08007330号-2
沧州仲裁委员会主办 地址:沧州市浮阳大道14号(沧州仲裁委员会)
电话:0317-5201695 传真:0317-5201695 值班电话:0317-5201677 举报电话:0317-5201695